Η ελιά είναι γνωστή για το χρώμα των καρπών της που σταδιακά κατά τη διάρκεια της ωρίμανσής τους μεταπίπτει από πράσινο σε ιώδες και στο τέλος γίνεται μαύρο.

Εκτός από αυτές τις ποικιλίες ελιάς που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 99% των ποικιλιών ελιάς σε παγκόσμιο επίπεδο και παράγουν μαύρους καρπούς, υπάρχουν πάντοτε και οι εξαιρέσεις, δηλαδή ποικιλίες ελιάς των οποίων οι καρποί αντί για μαύροι γίνονται από πράσινοι ολόλευκοι.

Οι ποικιλίες αυτές δεν πρέπει να συγχέονται με τις διάφορες καλλιεργούμενες "ασπρολιές" και "λευκολιές" που υπάρχουν όπως είναι π.χ. η Λευκολιά Σερρών, η Ασπρολιά Λευκάδος κ.λπ.

Οι Λευκόκαρπες ποικιλίες παράγουν καθαρούς ολόλευκους καρπούς.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργικότητα του site και να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης.