Το φυτώριο έχει τις ρίζες του στις αρχές της δεκαετίας του 1920 όταν η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην επαρχία Τροιζηνίας και άρχισε να ασχολείται με τις ελιές, τα εσπεριδοειδή και άλλες καλλιέργειες.

Μετά την περίοδο του πολέμου και ακόμα περισσότερο από τις αρχές της δεκαετίας του`60 το βάρος της αγροτικής παραγωγής μετατοπίσθηκε από τις δενδρώδεις καλλιέργειες στην καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών και ειδικότερα στον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια της γαρυφαλλιάς.

Στα τέλη της δεκαετίας του `70 η καλλιέργεια ανθοκομικών φυτών περιορίσθηκε και η παραγωγή επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην παραγωγή σύγχρονου πολλαπλασιαστικού υλικού ανθοκομικών φυτών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του `90 και με την επιστροφή του Γιώργου Κωστελένου γεωπόνου (ΦΠ) ΑΠΘ, άρχισε η συστηματική έρευνα των ποικιλιών ελιάς και ο πολλαπλασιασμός τους με φυλλοφόρα μοσχεύματα στην υδρονέφωση και ιστοκαλλιέργεια.

Σήμερα το φυτώριο εκτείνεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις δεκάδων στρεμμάτων στην επαρχία Τροιζηνίας που περιλαμβάνουν σύγχρονα θερμοκήπια, σκίαστρα, υπαίθριες εγκαταστάσεις παραγωγής, συλλογές ποικιλιών, γραφεία και εργαστήρια.

Τέλος τα Φυτώρια Γιώργος Κωστελένος θεωρούνται παγκόσμιο σημείο αναφοράς όσο αφορά τις ελληνικές ποικιλίες ελιάς, διαθέτοντας τη μεγαλύτερη και πληρέστερη συλλογή ελληνικών ποικιλιών ελιάς και γενοτύπων.

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιήσουμε τη λειτουργικότητα του site και να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης.