Καλλωπιστικά Φυτά

Μανώλιες

Η Μανώλια ή Μαγνιώλια (Magnolia grandiflora) είναι αειθαλές μεγάλο δένδρο, κατάγεται από τη Β. Αμερική και δικαιολογημένα θεωρείτε ένα από τα πιο «αρχοντικά» φυτά της κηποτεχνίας. Παρ` ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαδοθεί πολύ στην Ελλάδα, δεν δίνει πάντοτε τα καλύτερα αποτελέσματα, γιατί είναι φυτό ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες, στη χαμηλή ατμοσφαιρική υγρασία, στα εδάφη με υψηλό pH και στα επιβαρυμένα νερά άρδευσης.

Αυτά λοιπόν τα τέσσερα μεγάλα προβλήματα έρχεται να αντιμετωπίσει η νέα Ελληνική ποικιλία Μανώλιας, με το όνομα «ROXANI».


Ιστορία, Χαρακτηριστικά, Ιδιότητες

Η νέα Ελληνική ποικιλία μανώλιας «Magnolia grandiflora cv. ROXANI» είναι προϊόν πολυετούς έρευνας των Φυτωρίων Κωστελένος και το εμπορικό της όνομά έχει κατοχυρωθεί στο Υπουργείο Εμπορείου. Η χρήση του ανωτέρω ονόματος από τρίτους χωρίς την έγγραφη εξουσιοδότηση των φυτωρίων "Κωστελένος" απαγορεύεται.

Η μανώλια «ROXANI» θεωρείται ποικιλία πολύ ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες, το σχετικά υψηλό pH του εδάφους, τα επιβαρυμένα νερά άρδευσης και είναι κατάλληλη για όλη τη Νότια και τη νησιωτική Ελλάδα. Επίσης κατά τους τελευταίους μεγάλους παγετούς του 2002 στη Βόρεια Ελλάδα έδειξε πολύ καλή ανθεκτικότητα και στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα φύλλα της είναι λιγότερο λογχοειδή, σκούρα πράσινα στην πάνω του πλευρά και σκούρα καφετί στην κάτω του πλευρά, από εκείνα της ποικιλίας «Galissonniere», αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνει λόγω ζέστης το φύλλωμά της, στις συνθήκες της Κεντρικής, και της Νότιας Ελλάδας. Τα άνθη της είναι ολόλευκα, μεγάλα και εύοσμα.


Φυτωριακή Παραγωγή

Η μανώλια «ROXANI» πολλαπλασιάζεται αποκλειστικά με φυλλοφόρα μοσχεύματα στην υδρονέφωση, και για τον λόγω αυτό τα δένδρα ανθίζουν πολύ γρήγορα (3ο – 4ο χρόνο). Μετά τη ριζοβολία τους τα μοσχεύματα μεταφυτεύονται σε γλάστρες των 2,5 έως 4,5 λίτρων για εγκλιματισμό και ανάπτυξη. Αφού τα μοσχεύματα εγκλιματιστούν και αποκτήσουν νέους βλαστούς με μέγεθος τουλάχιστον 25 εκατοστά διατίθενται ως μοσχεύματα σε φυτωριούχους ή μεταφυτεύονται στο φυτώριό μας σε μεγαλύτερες γλάστρες των 6,0 - 65,0 λίτρων γιά ανάπτυξη και διάθεση.